Пробіотики — це живі бактерії, які відновлюють здорову мікрофлору пошкодженого кишечника. Позитивно впливають на роботу травної, імунної та нервової систем.
 

Пробіотики: як приймати?

 
Рекомендовано приймати одночасно з антибіотиками для збереження балансу кишкової мікробіоти. Ефективні пробіотики, такі як Лацидоентер, сприяють швидкому відновленню слизової оболонки кишечника, виведенню шкідливих токсинів та нормалізації перистальтики ШКТ.
 

Чому порушується мікрофлора кишечника?

 

Мікрофлора — сукупність корисних бактерій, що живуть у людському організмі, які допомагають засвоювати вітаміни й білки, підтримують процеси травлення. Тривалий прийом антибіотиків порушує склад мікрофлори та знижує її функціональність. Гальмуються обмінні процеси в організмі, зростають патогенні бактерії.
 
Антибіотики — речовини, які використовуються для лікування різних інфекцій. Але, знешкоджуючи хвороботворні бактерії, знищуються корисні. Ще стародавні цивілізації застосовували запліснявілий хліб або продукти на заквасці для лікування ран. Відкриття антибіотика стало значним досягненням в медицині. Проте, якість препаратів погіршується, а негативні наслідки зростають. Особливо небезпечним є самолікування.
Зловживання антибіотиками або неправильний спосіб застосування може призвести до дисбактеріозу — порушення балансу кишкових мікроелементів.
 
 
 
Додатковими причинами збою в організмі можуть бути: стреси, гормональний збій, захворювання ШКТ.
 

Як працюють пробіотики?

 

1. Розмножують корисні бактерії у шлунку, важливі для процесу травлення. Усувають закрепи та діарею.
2. Зупиняють запальні процеси.
3. Зміцнюють імунітет та опірність організму до захворювань. Виробляють антитіла до різних інфекцій.
4. Профілактика розвитку дисбактеріозу, зменшують час проходження їжі кишечником та налагоджують перистальтику.
5. Знижують рівень шкідливого холестерину.
6. Забезпечують абсорбцію поживних речовин: всмоктуються вітаміни, кальцій і магній.
 

Правила прийому пробіотиків

 
 
Під час лікування антибіотиками рекомендується одночасно приймати пробіотики. Відновлювальний процес повинен тривати в три рази довше, ніж антибіотикотерапія.
 

Як приймати пробіотики: до їжі чи після?

 
 
Для кращого засвоєння пробіотики вживають вранці перед їжею. Щоб підвищити ефективність варто дотримуватися дієти та режиму харчування. Інтервал між прийомом антибіотиків та пробіотиків повинен бути не менше 3 годин. Не варто розбавляти пробіотичні засоби в гарячих напоях, оскільки бактерії у складі чутливі до високих температур.
 

Як обрати пробіотики?

 

1. Обираючи препарат, зверніть увагу на мікроорганізми, які входять до його складу та їх різноманітність.
2. Уникайте зайвих наповнювачів: крохмаль, лактоза.
3. Звертайте увагу на термін придатності.
4. Проконсультуйтеся зі спеціалістом.
 
Базові види пробіотичних організмів:
● Біфідобактерії: формують імунітет, підвищують антитіла, зміцнюють кишковий бар'єр.
● Лактобактерії: ферментуються природним шляхом, містять молочну кислоту, яка зменшує кишкові інфекції, покращують травлення та засвоєння корисних речовин.
 
Лацидоентер — пробіотичний засіб, у своєму складі містить штами Saccharomyces boulardii, Lactobacillus plantarum, які проявляють антимікробну дію до патогенних організмів, підтримують кишкову мікробіоту та зміцнюють імунітет.
 
Переваги продукту:
● пригнічує токсини патогенних організмів;
● нормалізує метаболізм;
● ферментує вуглеводи та зменшує бродіння;
● відновлює баланс електролітів у кишечнику;
● містить цинк, який захищає слизову оболонку шлунка.
 

Відновлення мікрофлори

 

Баланс кишкової флори також порушують фактори:
● Споживання неочищеної води.
● Забруднене навколишнє середовище.
● Шкідливі звички.
● Незбалансоване харчування, пропуск прийому їжі.
● Радіація.
● Депресія.
 
Симптоми порушення:
● Розлади травлення: діарея, закрепи.
● Здуття та спазми в животі.
● Кишкові коліки.
● Швидке зниження ваги тіла.
● Млявість, постійна втома, сонливість.
● Відчуття спраги, пересушена шкіра.
 
Поради для відновлення кишкової флори:
1. Раціональне харчування. Обирайте рослинну їжу: овочі, фрукти. Крупи, хліб, злаки та сухофрукти для розмноження корисних бактерій. Для швидкого відновлення потрібно вживати: яблука, банани, цибулю.
2. Вживайте ферментовані продукти: кефір, кімчі, чайний гриб, квашена капуста, морські водорості.
3. Обмежте споживання жирних молочних продуктів, копчених і мучних виробів, кави, солодощів.
4. Звичайний чорний чай краще замінити на трав'яний.
5. Регулярний сон 7-8 годин на добу.
6. Спортивні заняття, піші прогулянки, помірне фізичне навантаження.
7. Уникати стресових ситуацій.
 

Народні методи

 

Існує чимало лікарських рослин, які позитивно впливають на роботу ШКТ, зменшують газоутворення та виводять токсини з організму.
 
До ефективних відносять:
● Ромашка: має антимікробний ефект, усуває запальні процеси, зменшує здуття та спазми в кишечнику.
● Деревій: нормалізує моторику шлунку, володіє антисептичною дією, збільшує жовчовиділення.
● Фенхель: швидке та безболісне виведення газів, налагодження процесів травлення, чинить протимікробну дію.
● Кропива: підтримує кислотність шлунка, ліпідний обмін, активізує виділення жовчі, зміцнює імунітет.