Жовч — це рідина, яка виробляється клітинами печінки та зберігається в жовчному міхурі.
 
Відіграє важливу роль у процесах травлення:
— виводить токсичні речовини та холестерин;
— покращує моторику кишечника;
— розщеплює жири;
— бере участь у засвоєнні кальцію та амінокислот;
— посилює всмоктування білків і вуглеводів.
 
При порушенні відтоку жовчі розвивається авітаміноз, холецистит або жовчнокам'яна хвороба. Артижель нормалізує роботу жовчного міхура та печінки.
 

Застій жовчі: причини

• Спосіб життя: неправильне харчування, шкідливі звички, відсутність фізичної активності негативно впливають на роботу жовчного міхура.
• Регулярні стреси перешкоджають правильному відтоку жовчі, викликаючи спазми у кишечнику.
• Розповсюдження гельмінтів.
• Запалення жовчовивідних протоків чи жовчного міхура.
• Хірургічне втручання, побічна дія лікарських засобів.
• Захворювання печінки.
• Вагітність: застій проходить після пологів.
 
Детальніше про поганий відтік жовчі, читайте.
 
Основні симптоми застою жовчі:
— неприємний запах з роту;
— дискомфорт та біль у правому підребер’ї;
— порушення стільця;
— печія, гіркота у роті;
— втрата апетиту та зниження ваги; свербіж шкіри;
— втома, дратівливість.
 
Якщо застій жовчі не нормалізувати, це може призвести до серйозних ускладнень та розвитку хвороб.
 

Дієтичні поради

Дотримуйтесь водного режиму.
• Особливо корисною, буде тепла вода зранку, вона розслабляє жовчний міхур та запускає організм.
• Протягом дня можна також пити теплу воду невеликими ковтками.
• Споживайте корисні жири.
• Свіжі овочі та фрукти містять багато вітамінів та антиоксидантів, що покращують функціонування печінки.
• Обирайте нежирне м'ясо: кролик, курка, індичка. Їжте регулярно, невеликими порціями.
• Не пропускайте жодного прийому харчування.
• Обмежте вживання солі, кави та алкогольних напоїв.
• Гірка їжа покращує відтік жовчі: зелень, рукола, відвар з кульбаби чи ромашки, артишок.
 
Артижель — жовчогінний натуральний засіб, який містить у складі екстракт артишоку та кульбаби. Сприяє нормалізації виділення жовчі, балансу кишкової мікробіоти та покращенню травлення. Також, варто виключити з раціону жирні та копчені продукти, вони важко перетравлюються та викликають застій жовчі: фастфуд; напівфабрикати; ковбасні вироби; солодощі: торти, цукерки, морозиво та ін.; соуси: майонез, кетчуп; гострі продукти: гірчиця, редька, часник; жирні молочні продукти; газовані напої.
 

Як покращити відтік жовчі?

Обирайте збалансоване харчування з продуктами, які мають жовчогінний ефект.
 
Вони активізують скорочення жовчного міхура, зменшують запальні процеси, очищають організм та виводять холестерин:
1. Рослинні олії: оливкова, кукурудзяна, лляна прямого віджиму. Використовуйте для заправки салатів або по ложці натщесерце, за 30 хвилин до їди.
2. Спеції додають насиченого смаку та нормалізують травлення: куркума, імбир, кориця.
3. Цільнозернові крупи: рисова, гречана, вівсяна. Будуть корисними висівки та горіхи. Макаронні вироби з житнього борошна.
4. Овочі: білокачанна капуста, гарбуз, морква, буряк, ревінь, шпинат, селера.
5. Некислі сорти фруктів і ягід: яблука, банани, груша, виноград, брусниця, полуниця.
6. Жовчогінні напої: компоти, киселі, фруктові соки, чай каркаде.
 
Зразок страв, які можуть бути у меню:
• Відварені чи запечені овочі.
• Салат з буряка з чорносливом та горіхами.
• Овочеве рагу з куркою.
• Теплий салат з гарбуза, з руколою та сиром фета.
• Запечена риба з картопляним пюре.
 

Профілактика застою жовчі

— Регулярні медичні догляди допомагають виявити та запобігти захворюванням жовчогінних шляхів на ранніх стадіях.
— Повноцінний сон: 7-8 годин на добу.
— Тривалі прогулянки на свіжому повітрі.
— Заняття спортом: фізкультура, біг, швидка ходьба.
— Лікувальний масаж.
— Відмова від надмірного споживання їжі.
— Контроль ваги тіла.
 
Очищення жовчного міхура народними методами:
1. Вода з лимонним соком, пити перед кожним прийомом їжі.
2. Оливкова олія з лимонним соком, спочатку олія за 30 хв до їжі, потім сік за 15 хв.
3. Яєчні жовтки натщесерце.
 
 
 
 
 
 
Здоровий спосіб життя та збалансоване харчування — ідеальне поєднання для правильної роботи організму та жовчного міхура.