Печія — це відчуття печіння у верхній частині живота, внаслідок подразнення стінок стравоходу шлунковим соком. Виникає через декілька хвилин після приймання їжі. Якщо через переїдання, проходить швидко та безболісно, з інших причин — може супроводжуватися першінням в горлі, відрижкою, спазмами у животі, болючим кашлем та кислим присмаком у роті. Безпечна допомога при печії — Гіалера, знімає неприємні відчуття, знижує запалення слизової та захищає її від подразнень.
 
У здорової людини шлунок має кисле середовище, а стравохід — нейтральне. М’яз-сфінктер між цими органами не пропускає потрапляння кислотного соку. Але, якщо функція порушується, кислота змішується з їжею та пошкоджує стінку стравоходу. Проявляється неприємне печіння всередині горла або нижче, викликане подразненням слизової оболонки.
 
Причини виникнення:
● переїдання, особливо перед сном;
● гострі продукти;
● зловживання смаженою, копченою їжею;
● низька кількість поживних речовин у раціоні;
● шкідливі звички: алкоголь подразнює слизову оболонку шлунку та стравоходу;
● розчинна кава, солодкі газовані напої, концентровані соки;
● надмірна вага;
● стреси та психологічні навантаження;
● приймання ліків: антибіотиків, антидепресантів;
● інтенсивні фізичні тренування;
● захворювання ШКТ: хронічний гастрит, виразка шлунку, рефлюксна хвороба;
● вагітність.
 
Регулярна печія призводить до запалення слизової стравоходу, появі виразок та ерозій, кровотечі, утворенню злоякісних пухлин.
 
Що робити?
 
Народні методи рекомендують випити розчин соди, який дійсно ненадовго полегшить симптоми, але не позбавить захворювання. Після закінчення дії соди, у шлунку збільшується секреція соляної кислоти й печія посилюється.
 
Методи, які допоможуть:
● антациди — засоби, які знижують кислотність шлунку;
● випити склянку нежирного молока;
● трав'яний чай (імбирний, ромашковий);
● насіння льону: створює захисний бар'єр для слизової травного тракту;
● жуйка стимулює вироблення слини та надає заспокійливу дію;
● сік із сирої картоплі: 1-2 ст.л. за пів години до їди.
 
Біологічно активна добавка Гіалера належить до антацидів та швидко усуває печію. Головний компонент емульсії — альгінат натрію. Він разом з соляною кислотою утворює фізичний рухливий бар’єр та ефективно захищає слизові від агресивного впливу пепсину, соляної кислоти.
Печіння може повторитися, тому варто усувати причину, а не симптоми. Дотримуйтесь здорового способу життя, помірної фізичної активності та правильного харчування.
 
Профілактика печії
 
За допомогою простих рекомендацій, ви зможете забезпечити ефективну роботу шлунку та уникнути печії:
● Збалансоване харчування, їжте невеликими порціями, але часто.
● Вживайте страви кімнатної температури, щоб не подразнювати шлунок гарячою чи холодною їжею.
● Після їди, не займайте горизонтальне положення.
● Відмовтесь від шкідливих звичок.
● Знижуйте рівень стресу: смійтесь, займайтесь йогою, вчасно відпочивайте.
● Не переїдайте перед сном: прийом їжі за декілька годин до сну.
● Уникайте фізичних навантажень одразу після їжі, краще почекати дві години.
● Підтримуйте вагу у межах норми.
● Обирайте вільний одяг, особливо навколо талії.
● Випивайте достатньо води.
 
Харчування при печії
● Вживайте фрукти з низьким рівнем кислоти: банани, яблука, диня, кавун, груша, авокадо, слива.
● Овочі будуть корисними у запеченому та відвареному вигляді, особливо з високим вмістом клітковини: спаржа, брокколі, квасоля.
● Обирайте знежирені молочні продукти: білі йогурти, козячий сир, молоко.
● Цільнозернові: вівсянка, рис, гречка, житній хліб.
● Нежирні білки: курка, індичка, яловичина, яйця, риба.
● Напої: трав’яні чаї, компоти з сухофруктів, мінеральна негазована вода.
● Уникайте споживання жирної смаженої їжі та фастфуду, солодких газованих напоїв, алкоголю, цитрусових і томатів, цибулі, часнику, здобних та мучних виробів, соусів, гострих спецій, чорного чаю, міцної кави, шоколаду.
Приводом для занепокоєння може бути щоденна печія протягом тривалого періоду, яка виникає не тільки після їжі, але й натщесерце. Варто звернутися до лікаря та провести обстеження.