У здорової людини спровокувати появу печії можуть жирна та смажена їжа, газовані напої, вживання алкоголю. Спочатку виникає пекучий біль у нижній частині грудної клітини, який призводить до важкості у шлунку та сильного дискомфорту. Буває різної тривалості та інтенсивності. Неприємне відчуття печіння відволікає людину від повсякденного життя та погіршує його якість. Якщо печія з'являється більше 2-х разів на тиждень, варто звернутися до спеціаліста та шукати причину. Перша допомога при печії — ефективний засіб Гіалера. Завдяки комбінації гіалуронової кислоти з альгінатом, сприяє швидкому усуненню відчуття важкості та печіння, знімає запальні процеси.
 

Симптоми печії

 

Ознаки хвороби можуть відрізнятися залежно від особливостей організму, але завжди наявне печіння.
 
 
Інші симптоми:
● біль у ділянці грудної клітини;
● кислий чи гіркий присмак у роті;
● рясне виділення слини;
● відчуття першіння у горлі, кашель;
● важкість у шлунку;
● нудота, відрижка;
● погіршення стану після лежання.
 
Якщо ці симптоми виникають часто та супроводжуються болем з боку грудини чи серця, відчувається біль під час ковтання їжі, варто звернутися за медичною допомогою.
Як перемогти печію? Читайте у статті.
 
 
 
Причини виникнення
 
При неправильному перетравленні їжі кислий вміст шлунка піднімається догори й подразнює слизову стравоходу. Відбувається це через нездорове харчування, важку їжу та постійні перекуси.
 
Також печію провокують:
● Надмірна вага.
● Порушення перистальтики кишечника, жовчовивідних шляхів.
● Стресові ситуації.
● Тривалий прийом ліків.
● Підвищена кислотність шлунка при гастриті.
● Грижа стравохідного отвору діафрагми.
● Шкідливі звички.
● Вагітність.
 
Печія може з'являтися після вживання певних продуктів:
● свіжа здоба, шоколад;
● молочні продукти високої жирності;
● цитрусові;
● смажена, жирна їжа;
● ковбасні вироби;
● напівфабрикати;
● томати;
● продукти на основі м'яти;
● часник, цибуля, хрін, болгарський перець;
● фаст-фуд;
● майонез, соуси;
● гострі спеції;
● напої з кофеїном.
 

Як позбутись печії?

 

В першу чергу, слід налагодити режим дня та збалансувати харчування. Не пропускати приймання їжі, не поспішати, відмовитись від шкідливих перекусів. Якщо ви помітили виникнення печіння після вживання певних продуктів, обмежте їх споживання. При черговому нападі важливо нейтралізувати надлишок соляної кислоти та не нашкодити фізіологічному процесу травлення. Унікальний засіб від печії — Гіалера, містить компоненти, які створюють гелевий бар'єр у шлунку, відновлюють слизову оболонку та захищають від повторних пошкоджень.
 
При тривалих симптомах на постійному рівні необхідно провести обстеження. Для діагностики захворювання лікар повинен зробити кілька тестів та визначити діагноз. Після цього призначити правильне лікування із фармакологічними засобами.
 

Як зняти печію без ліків?

 

Варто відмовитися від алкогольних і газованих напоїв, кави, міцного чаю та кислих соків.
 
Поширені способи для швидкого полегшення:
● Трав'яний чай з ромашки, імбиру.
● Настій із насіння льону.
● Відвар з фенхелю та кропу.
● Склянка чистої теплої води.
● Жування жуйки, цей процес стимулює вироблення додаткової слини, яка змиває кислоту.
● Кунжутна олія по 1 ч.л. за пів години до їди.
● Сіль, маленьку дрібку покласти до рота та розсмоктувати.
 

Що з'їсти від печії: народні методи

 

Деякі продукти знижують кислотність шлунка та гасять кисле середовище:
● банани;
● йогурт з пробіотиком;
● нежирне молоко;
● кокосове масло;
● зелені овочі: спаржа, броколі, цвітна капуста;
● цільнозернові продукти: хліб, вівсянка, кускус.
 
Потрібно стежити не тільки за якістю їжі, але й за кількістю, щоб не переїдати. Після вживання їжі варто перебувати у вертикальному положенні для швидкого процесу перетравлення. Слід налагодити обмін речовин та підтримувати здорову вагу тіла.
 

Печія у вагітних: народні методи

 

На різних термінах вагітності може з'явитися неприємне відчуття печіння. Це пов'язано із розслабленням мускулатури та м'язів шлунка, збільшенням матки та тиском на внутрішні органи, підвищенням кислотності шлункового соку. Також відбувається гормональний збій, що уповільнює роботу травної системи.
 
У народі рекомендують при нападах печії у вагітних випити склянку теплого молока з медом, ромашковий чай або кисіль.
 
Якщо печія мучить постійно варто дотримуватися дієтичного режиму:
● не переїдати;
● обмежити споживання калорійної їжі;
● вечеряти за декілька годин до сну;
● їсти часто, але маленькими порціями;
● після їжі не лягати, а походити.
 
Відмовитися від таких продуктів:
● кондитерських виробів;
● жирних сортів м'яса;
● часнику, цибулі;
● спецій;
● газованих напоїв.
 

Профілактика печії

 

Дотримуючись здорового способу життя, можна уникнути цього захворювання:
● Не допускати зайвої ваги.
● Займатися спортом.
● Прибрати з раціону продукти, які викликають печію.
● Відмовитися від шкідливих звичок.
● Стежити за якістю сну.
● Зберігати водний баланс.
● Не лягати спати з повним шлунком.
● Носити вільний одяг.
 
Регулярна поява печії може попереджати про наявність більш серйозного захворювання: травної або серцево-судинної систем. У такому випадку краще пройти діагностику та виявити патологію.