Вітамін D або «сонячний» вітамін, як говорять у народі, можна отримати природним шляхом, перебуваючи на сонці. Ультрафіолетові промені взаємодіють зі шкірою, утворюючи гормон вітаміну D. Однак, цього недостатньо для повноцінного здоров’я та засвоєння певної категорії вітамінів. У сучасному світі люди все частіше проводять час у закритих приміщеннях, відповідно виникає постійний дефіцит вітаміну D. Зафакол IQ містить у складі вітамін D3, сприяє його засвоєнню, нормалізує функціонування кишечника та забезпечує захисний бар’єр слизової оболонки. Професори медицини сформували нову добову дозу при появі вірусу COVID-19, яку обґрунтували тим, що люди з більшою концентрацією вітаміну D3 у крові менше заражаються, легше переносять хворобу і рідко потрапляють до лікарні.
 

Причини дефіциту вітаміну D

 

● Недостатнє перебування на сонці.
● Сонцезахисні креми та одяг.
● Незбалансоване харчування, обмеження споживання тваринної їжі.
● Хронічні захворювання.
● Вагітність, грудне вигодовування.
 
Симптоми гіповітамінозу D:
● часті бактеріальні хвороби;
● болі в кістках і суглобах;
● швидка втомлюваність;
● втрата апетиту;
● поганий сон;
● тривале загоєння ран;
● перепади настрою;
● проблеми зі шлунково-кишковим трактом;
● випадання волосся та ламкість нігтів.
 
Нестача вітаміну D може виникнути як у дорослого, так і у дитини. Звертайте увагу на ознаки та вживайте профілактичних заходів.
 

Наслідки низького рівня вітаміну D

 
Безліч досліджень показують, що дефіцит вітаміну D призводить до появи певних захворювань:
● серцеві напади;
● алергія, псоріаз, інші захворювання шкіри;
● вірусні інфекції;
● високий артеріальний тиск.
 
Низький рівень у крові також впливає на розвиток тривожності та депресії. Порушується робота нервових клітин, що спричиняє ментальні розлади. Зниження стресостійкості, втома та дратівливість — наслідки дефіциту, адже вітамін D сприяє виробленню гормонів: серотоніну і дофаміну, що відповідають за піднесений настрій, почуття радості.
 

Як правильно приймати вітамін D3?

 

На кожному етапі життя варто здавати аналізи на перевірку кількості вітаміну D в організмі. Фахівець повинен визначити потрібну дозу для щоденного споживання. Приймати добавку для кращого всмоктування необхідно зранку з продуктами, які містять жири: сир, яйця, горіхи. В першій половині дня швидше відбуваються обмінні процеси в організмі. Як покращити засвоєння вітаміну D, читайте у статті
 
Не рекомендується пити вітамін D одночасно з вітаміном E, оскільки зменшується його всмоктування. Якщо ви приймаєте певні препарати, проконсультуйтесь з лікарем щодо можливості вживання вітаміну D.
 

Для чого вітамін D?


● Регулює фосфорно-кальцієвий обмін.
● Зміцнює м’язи.
● Запобігає розвитку рахіту у маленьких дітей.
● Бере участь у роботі нервової та імунної систем.
● Зменшує запальні процеси.
● Є бар’єром для розвитку діабету.
● Забезпечує функціонування опорно-рухової системи, особливо у людей старшого віку.
● Підвищує стресостійкість та гарний настрій.
 
Категорії людей, яким особливо потрібен вітамін D:
● вагітні жінки;
● люди від 50 років, оскільки з віком вітамін синтезується менше;
● особи, які постійно перебувають в закритих приміщеннях;
● люди з порушеним обміном речовин, дієтою або ожирінням.
 
Кишкові захворювання, передчасне старіння організму призводять до погіршення засвоюваності вітамінів. Зафакол IQ відновлює роботу кишечника, запобігає проникненню патогенних токсинів, зменшує ризик розвитку неврологічних, алергічних, запальних і метаболічних станів.
 
Приймання вітаміну D протипоказано при гіпервітамінозі, нирковій недостатності, підвищеній чутливості до вітаміну D.
 

В чому є вітамін D?

 
У продуктах тваринного походження міститься достатня кількість, рослинного — менше, тому варто подбати про добавки.
 
Основні продукти:
● жирна риба: скумбрія, сардина, лосось, оселедець;
● риб’ячий жир;
● домашні яйця;
● сир з достатньою жирністю;
● вершкове масло;
● авокадо;
● шпинат і петрушка;
● апельсин, банан.
 
Профілактикою насичення вітаміном D є прогулянки на свіжому повітрі, збалансоване харчування та періодичний чек-ап організму.