Печія з’являється через підвищене виділення шлункової кислоти, яка негативно впливає на стравохід. Через це виникає пекучий біль у грудях. Напади печіння провокує неправильне харчування: переїдання, гострі та жирні страви. Натуральний засіб від печії — Гіалера, сприяє швидкому покращенню стану та усуненню важкості у шлунку.
 

Як позбутися печії: перша допомога

 

Коли біль з’явився раптово і ви не маєте під рукою ліків, спробуйте випити:
1. Настій із м’яти: 1 ч. ложку сушеної м’яти залити склянкою окропу.
2. Склянку нежирного молока, яка вгамує кислотний рефлекс.
3. Розчин з кухонної соди: розчинити щіпку соди в склянці кип’яченої води.
4. Відвар з рослинних трав: ромашки, меліси.
5. Мінеральну воду.
 

Що з’їсти від печії: народні методи

 

Продукти, які допоможуть справитися з раптовим нападом печіння:
● сире насіння соняшника чи гарбуза;
● мигдаль або волоський горіх;
● стиглі банани;
● сік лимона з медом;
● часник у невеликій кількості;
● мандаринова кірка, жувати після їжі.
 
У більшості випадків печія виникає разово та проходить через деякий час. Якщо ви помітили симптоми на постійній основі, варто звернутися за консультацією до спеціаліста.
 
Симптоми:
● Печіння в грудях або горлі.
● Кислий чи гіркий присмак у роті.
● Підвищене газоутворення.
● Ком у горлі, утруднене ковтання.
● Нудота.
 

Причини виникнення

 

Печія відбувається, коли вміст шлунка потрапляє назад у стравохід. Шлункова кислота подразнює стінки стравоходу та викликає неприємний дискомфорт.
 
Фактори, що впливають на виникнення печії:
● стрес, емоційні гойдалки;
● надмірне голодування;
● паління;
● переїдання;
● підвищена кислотність шлунка при гастриті;
● ожиріння;
● вагітність.
 
Іноді печію може спровокувати певна їжа:
● смажені, жирні страви;
● фаст-фуд;
● шоколад;
● цитрусові;
● кава чи напої з кофеїном;
● алкоголь.
 

Як зняти печію без ліків?

 

Зміна способу життя та режиму харчування сприяє покращенню стану:
● Їжте 5-6 разів на день маленькими порціями.
● Споживайте більше клітковини для здоров’я кишечника.
● Уникайте продуктів, які викликають біль у грудях.
● Їжа повинна бути теплою, гарячі та холодні страви подразнюють шлунок.
● Ретельно пережовуйте та не поспішайте.
● Після прийому їжі варто походити, не роблячи різких рухів.
● Не їжте за дві години до сну, щоб вміст шлунка встиг перетравитися.
● Обирайте високі подушки, щоб голова була піднята.
● Відмовтесь від шкідливих звичок.
 
 

Печія у вагітних: народні методи

 

Досить поширений симптом, який виникає у майбутніх мам, навіть, якщо до цього печія не турбувала. Змінюється рівень гормонів, які уповільнюють роботу шлунково-кишкового тракту. Зростає вміст прогестероні, який розслабляє стравохідний сфінктер, відповідно шлункова кислота піднімається у стравохід. Збільшується матка й спричиняє внутрішньоутробний тиск.
 
Щоб пом’якшити симптоми печії, варто звернути увагу на правила харчування:
● Виключити з меню соління, копчені та жирні продукти;
● Відмовитися від кави, алкоголю, куріння;
● Споживати їжу маленькими порціями;
● Звести до мінімуму вживання тригерів;
● Не лежати на спині, особливо, після прийому їжі.
 
При виникненні печіння випийте йогурт або молоко з ложкою меду. Хороший результат дає мигдаль, який прибирає шлункову кислоту. Сира терта морква нейтралізує шлунковий сік.
 

Медикаментозне лікування печії

 

Якщо народні методи не допомагають покращити стан, краще звернутися до лікаря для уникнення ускладнень. Фахівець може призначити ліки, які послаблюють печіння та біль у грудях.
 
Натуральний засіб Гіалера містить комбінацію натрію альгінату та натрію гіалуронату, які сприяють відновленню слизової оболонки стравоходу та шлунку, усувають печію.
 
Здорова дієта допоможе подолати неприємний дискомфорт, відмова від певних продуктів полегшить стан:
● Газовані та алкогольні напої.
● Солодощі, свіжа випічка.
● Цитрусові, ягоди: апельсини, лимони, смородина.
● Консервовані продукти.
● Напівфабрикати, снеки.
● Копчені вироби.
 

Профілактика печії

 

Щоденні звички налагодження харчування позитивно впливатимуть на роботу травної системи та не викликатимуть збоїв з виділенням шлункової кислоти.
 
● Повільне харчування не викликає печії.
● Уникайте переїдання.
● Плануйте фізичні вправи через деякий час після прийому їжі.
● Не лягайте спати з повним шлунком.
● Підтримуйте здорову вагу тіла.
● Зберігайте водний баланс.
 
Регулярні прояви симптомів печії можуть вказувати на захворювання шлунково-кишкового тракту, інколи серцево-судинних хвороб. Тому, вчасно проходьте обстеження та не хворійте.