Ми з нетерпінням чекаємо теплої пори, щоб смакувати свіжими овочами й фруктами, відпочивати біля водойм та наповнюватись вітамінами. Але, іноді відпочинок може стати причиною харчового отруєння. Бетаргін завжди повинен бути в літній аптечці. Спека забезпечує всі умови для розмноження бактерій та патогенних мікроорганізмів. У їжі відбуваються хімічні та біологічні процеси під впливом високих температур.
 
Продукти швидко псуються, особливо, молочка, м'ясо, риба та кремові вироби. Певні категорії людей мають високий ризик розвитку ускладнень після харчового отруєння: маленькі діти, вагітні, особи літнього віку та люди з ослабленим імунітетом. Тому, варто дотримуватися рекомендацій щодо зберігання та приготування продуктів. При отруєнні допоможе бетаргін в ампулах — натуральна добавка, яка виводить токсини з організму.
 
Причини харчових отруєнь:
  1. Недотримання правил особистої гігієни.
  2. Споживання немитих овочів та фруктів.
  3. Відсутність термічної обробки їжі, посуду, кухонної поверхні.
  4. Отруєння бактерією кишкової палички.
  5. Надмірна доза нітратів.
  6. Неналежні умови та терміни зберігання продуктів.
 
Середовищем для розмноження патогенних мікроорганізмів є:
  • овочі, листова зелень: салат, шпинат;
  • продукти тваринного походження, м'ясні делікатеси;
  • морепродукти, риба;
  • консерви, соління;
  • вода.
 
 
Профілактика харчових отруєнь та кишкових інфекцій влітку:
  • Зберігати продукти у закритому посуді, не допускаючи випадкових забруднень.
  • Ретельно мити руки перед приготуванням та вживанням їжі.
  • Не купувати їжу на відкритих прилавках, тільки в добре охолоджувальних магазинах.
  • Мити та обдавати окропом свіжі овочі та фрукти.
  • Відмовитись від готової їжі в супермаркетах.
  • Бути обережними зі стравами, до складу яких входять сирі яйця.
  • Уникати сирих молюсків.
  • При купівлі продуктів, звертати увагу на термін виготовлення та умови зберігання.
  • Термічно обробляти кухонну поверхню та прилади, особливо після приготування сирих продуктів.
  • Приготовлену їжу зберігати в холодильнику та розігрівати лише один раз.
  • Не брати на відпочинок продукти, які швидко псуються.
  • Не вживати невідомі рослини, ягоди та гриби, незрілі фрукти й овочі.
  • Не пробуйте немиті ягоди на ринку.
  • Для приготування їжі не брати воду з річок та озер.
 
Симптоми отруєння та перша допомога
 
Як тільки патогенні бактерії потрапляють в організм, з'являються перші ознаки отруєння.
 
Можуть виникнути вже через 2 годині після вживання продукту:
  1. Біль у животі. Шкідливі токсини подразнюють стінки кишківника, викликаючи спазми.
  2. Нудота, головний біль.
  3. Блювота і діарея.
  4. Холодний піт, низький тиск.
  5. Підвищена температура тіла, озноб.
  6. Слабкість і втома.
Ці симптоми викликані захисною реакцією організму для виведення токсинів та шкідливих речовин, внаслідок ураження шлунково-кишкового тракту.
 
Що приймати при отруєнні?
  • сорбенти, які виводять отруйні речовини з організму;
  • два-три літри бутильованої води, щоб не було зневоднення;
  • необхідно промити шлунок: випити багато рідини та викликати блювоту;
  • для відновлення печінки приймайте Бетаргін. Має у складі: аргінін і бетаїн. Бетаїн володіє протизапальним й антитромботичним ефектом. Аргінін покращує мікроциркуляцію крові та виводить токсичні речовини.
  • відмовтесь від антибіотиків.
Якщо самопочуття не покращується протягом 48 годин, з'явилися ознаки зневоднення та висока температура, продовжується діарея та блювота, варто звернутися до лікаря.
 
Дієта при харчовому отруєнні
Не вживайте їжу до припинення блювоти та діареї, щоб не навантажувати органи травлення. Після зникнення симптомів ще тиждень дотримуйтесь дієти. Їжте невеликими порціями 5 разів на день. Не забувайте про водний баланс.
  • Приберіть з раціону молочні, ковбасні та кондитерські вироби, жирну, смажену їжу, газовані напої та каву, свіжі овочі, фрукти.
  • Обирайте рідкі каші на воді.
  • Картопляне пюре, овочевий суп-пюре.
  • Курячий бульйон.
  • Бублики, сухарі.
  • Запечені яблука.
  • Банани.
  • Компот із сухофруктів.
 
При отруєнні різко зростає ацетон, зверніть увагу на поради у статті.