Амінокислоти — це органічні сполуки, які є будівельним матеріалом для створення всіх тканин у нашому організмі. Сприяють відновленню після травм або фізичних навантажень, впливають на схуднення, прискорюють ріст м’язів. Аргінін та бетаїн — незамінні амінокислоти, що є джерелом Бетаргіну. В комплексі активно діють: відновлюють печінку, виводять з організму шкідливі токсини, регулюють судинний тонус.
 

Що таке аргінін?

 

Аргінін — це напівзамінна амінокислота, що може природно синтезуватися в організмі людини. Але часто його кількості недостатньо, це може бути пов’язано із захворюваннями, травмами чи активним ростом. Аргінін є основним компонентом для побудови білка, який необхідний організму для відновлення тканин та нарощування м’язів. Саме ця амінокислота допомагає виділити оксид азоту, що сприяє нормалізації кровообігу та розслабленню стінок судин.
 
Властивості аргініну:
Підтримка серцево-судинної системи.
● Покращення імунітету.
● Швидке відновлення та загоєння ран після травм.
● Зниження артеріального тиску.
● Живлення та активний ріст м’язів.
● Стійкість до втоми й краще відновлення.
● Підвищення фертильності у чоловіків.
● Нормалізація цукру в крові, аргінін сприяє метаболізму глюкози та запобігає розвитку діабету.
 
Завдяки виробленню оксиду азоту, відбувається розширення кровоносних судин, що позитивно впливає на зменшення кров’яного тиску та симптомів стенокардії. Рекомендується для людей, що мають ішемію чи атеросклероз.
 
Дослідження показують, що оксид азоту, також, володіє антиоксидантними властивостями для боротьби із запальними процесами та допомагає знищити шкідливі інфекції.
 
Аргінін має захисну дію на клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. Він впливає на рівень цукру в організмі, допомагаючи перемістити глюкозу з крові в клітини, де вона перетворюється на енергію.
 
В яких продуктах можна знайти аргінін:
● гарбузове, соняшникове та кунжутне насіння;
● арахіс, мигдаль, фундук;
● горох, квасоля;
● сочевиця;
● м’ясо курки та індички;
● яйця;
● лосось;
● вівсянка, гречка.
 
До речі, це продукти, які виводять холестерин з організму та сприяють детоксикації організму.
 

Користь бетаїну для організму

 

Бетаїн — це амінокислота для кращого всмоктування білків та інших поживних речовин. Стимулює утворення та виведення жовчі, покращує травлення, підтримує роботу печінки.
Для правильного перетравлення їжі шлунок повинен виділяти соляну кислоту, через незбалансоване харчування, захворювання або старіння, рівень кислоти значно знижується. Це призводить до здуття живота, порушення процесу надходження корисних речовин, розвитку бактеріальних кишкових інфекцій. Бетаїн збільшує вироблення білків, покращуючи кишковий бар’єр. Допомагає виробленню достатньої кількості соляної кислоти, яка знищує патогенні мікроорганізми.
Де ще застосовують аргінін та бетаїн, читайте у статті: Аргінін і бетаїн як джерела молодості.
 
Переваги вживання:
● Поліпшує стан печінки, сприяє відтоку жовчі.
● Налагоджує процеси травлення, підвищує рівень кислотності шлунка.
● Активує жировий обмін в печінці.
● Зменшує запалення в організмі.
● Підтримує здоров’я серця.
● Синтезує креатин, який продовжує витривалість у спортсменів та допомагає збільшити м’язову масу.
● Адаптує організм до стресових ситуацій, нормалізує роботу нервової системи.
 
Бетаїн є потужним антиоксидантом, що підвищує імунітет та позитивно впливає на здоров'я шкіри. Має зволожуючі властивості, які уповільнюють процеси старіння та надають шкірі сяючого вигляду.
 
Харчові джерела бетаїну:
● броколі;
● морські водорості;
● буряк;
● жирна риба: скумбрія, оселедець;
● шпинат й інша зелень;
● пшеничні висівки;
● насіння соняшника.
 

Як дізнатися, що організму бракує бетаїну?

 
Ознаки дефіциту цієї сполуки проявляються у певних симптомах, помітивши які, варто звернути увагу, а не проігнорувати:
1. Здуття живота, біль у шлунку, розлад процесів травлення.
2. Постійна втома та м’язова слабкість.
3. Відчуття печії.
4. Часті інтоксикації організму при нормальному харчуванні.
5. Позіхання без причини, нестача кисню.
 
При недостатньому рівні бетаїну в організмі підвищується рівень гомоцистеїну в крові, що може спричинити порушення зору, утворення тромбів та затвердіння кровоносних судин. Закриє потреби в бетаїні та аргініні — комплексний засіб Бетаргін. Прискорює метаболізм, знижує рівень розвитку серцево-судинних захворювань, виводить токсини й насичує організм киснем.
 

Вплив амінокислот на спортивні досягнення

 

Аргінін та бетаїн підвищують витривалість, силові показники та розвивають енергетичну потужність організму.
 
Харчову добавку рекомендовано вживати при інтенсивних тренуваннях, боротьбі із зайвою вагою, після травм та хронічної втоми:
● стимуляція вироблення гормону росту, що відповідає за ріст м'язових тканин;
● поліпшення процесу кровопостачання до м'язів, кисень та поживні речовини надходять без перешкод;
● захист організму від інфекцій;
● вироблення креатину та оксиду азоту, що відповідають за енергетичний обмін.
 
Таким чином, амінокислоти в комплексі сприяють набору м'язової маси та синтезу м'язового білка. При виснажливих тренуваннях пришвидшують процес відновлення.