Ацетономічний синдром — тяжке порушення роботи організму, пов’язане зі збоями метаболізму. Виникає воно в результаті скупчення в крові значної кількості кетонових тіл. При первинних випадках можна говорити про ацетономічну кризу, при повторенні ситуації лікарі ставлять діагноз ацетономічний синдром. Патологія буває первинною і вторинною — первинна форма розвивається на тлі нервово-артритичного діатезу, вторинна супроводжує інші захворювання (діабет, пневмонія, ГРЗ, пр.). Під кризами розуміється загострення ситуації, аж до загрози життю. Провокують агенти — перевтоми, перезбудження, стреси, переакліматізація, зміни в харчуванні.

 

Симптоми

Ацетономічний синдром супроводжують характерні симптоми, які можуть відрізнятися в залежності від стадії захворювання.

 

Основні:
1. Блювота — вона носить циклічний характер, тобто повторюється через однакові часові проміжки.
2. Збільшення температури тіла до 39 градусів.
3. Блідість шкірних покривів, хворобливий рум’янець.
4. Розлади стільця.
5. Запах ацетону з рота. Точний діагноз дозволяє поставити перевірку із застосуванням тест-смужок або аналіз сечі. Вони покажуть наявність ацетону в сечі або крові. Тест-смужки використовують в будь-який час доби, незалежно від прийому їжі.

 

Що робити

Ті батьки, які вже стикалися з ацетономічним кризом, зазвичай знають, які заходи вживати.

Якщо у вас ситуація трапилася вперше, дотримуйтесь таких рекомендацій:
1. Давайте побільше лужного пиття — це води «Поляна Купель», «Поляна Квасова» або «Боржомі».
2. Відкоректуйте цукор в крові — підійде звичайний солодкий чай з лимоном або розчин фруктози.
3. Якщо блювота не припиняється, дитині стає гірше, викликайте швидку допомогу.
4. Обов’язково покажіться лікарю – потрібно виключити цукровий діабет, токсичне ураження печінки, наявність серйозної хірургічної патології.

Обмеження в харчуванні обов’язкові. Поки в крові є ацетон, можна пити воду, їсти сухарі, кашу на воді. Поступово в раціон вводять молоко, нежирне м’ясо, варену картоплю, кісломолочку. Чай з цукром або медом дозволений в перші дні. Овочі потрібно відварювати, фрукти давати не слід. Педіатри кажуть, що діагноз ацетономічний криз в останні роки ставиться набагато частіше, ніж раніше. Це пов’язано з низькою якістю продуктів, хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Загострення зазвичай припадають на весну і осінь, тобто міжсезоння.

 

Застосування дієтичної добавки Бетаргін

Бетаргін — інноваційна біологічна добавка, до складу якого входять амінокислоти аргінін, бетаїн. Вони нормалізують роботу гепатобіліарної системи, надають підтримку організму, також знижує вміст ацетону в крові, покращує самопочуття. У дитячому віці Бетаргін використовують з 3 років.

Середня добова доза добавки становить 2 стыка або ампули. Вміст однієї розчиняють в 100 мл води. Отриманим розчином потрібно поїти дитину по чайній ложці через кожен 15 хвилин до поліпшення стану. Оскільки смак у Бетаргіну приємний, діти п’ють його спокійно. Загальну тривалість прийому зазвичай визначає лікар. Протипоказань до використання Бетаргіна практично немає, але приймати добавку при загостренні сечокам’яної, жовчнокам’яної хвороб не рекомендується. Індивідуальна непереносимість можлива, тому стежте за станом дитини.

 

Додаткові рекомендації

У періоди між нападами дітей з ацетонемічний синдром спостерігає педіатр. Важливо налагодити дієту, виключити психоемоційні перевантаження, проводити гартують, водні процедури, висипатися.

Також лікар може порекомендувати приймати гепатопротектори, полівітаміни, ферменти, седативні препарати, пройти курс масажу, регулярно робити копрограму для контролю за станом.