Неправильне харчування — це не тільки зайві порожні калорії, надмірна вага, нестача вітамінів, мікроелементів. У довгостроковій перспективі воно викликає серйозні порушення здоров’я.
Принципи правильного харчування
Завдяки цим компонентам людина живе, розвивається, залишається бадьорим і повним сил. Головна мета їжі — поставка в організм необхідних поживних речовин, мікроелементів.
Даних компонентів досить для підтримки життя, але потрібні й інші. Наприклад, нестача харчових волокон порушує роботу шлунково-кишкового тракту, а дефіцит мінералів, вітамінів знижує метаболізм. Кількість цінних речовин в раціоні повинно бути оптимальним — тобто відповідати поточним потребам людини. Якщо їх буде менше, організм ослабне, більше — з’явиться зайва вага, почне розвиватися гіпервітаміноз.
Чого в раціоні бути не повинно
Дуже небезпечні для здоров’я такі речовини:
● трансгени — утворюються в результаті корекції геномів рослин, тварин, що вживаються в їжу;
● канцерогени — складні хімічні речовини;
● результати агресивної агрономічної розробки — нітрати, пестициди, гербіциди;
● токсини — утворюються в продуктах в результаті природних біопроцесів, під впливом мікроорганізмів;
● радіоактивні речовини, важкі метали.
До чого призводить любов до нездорової їжі
Пончик, шаурма, картопля фрі — ви замислювалися, що в складі цих продуктів? Крім енергії, жирів і вуглеводів, організм отримає ряд токсичних, небезпечних речовин. Це канцерогени, які є у всіх приготованих шляхом смаження у фритюрі блюдах. Зв’язок канцерогенів і раку давно доведена, але люди вживають їжу, яка вбиває їх, не перестають.
Друга група небезпечних продуктів — трансжири. Це рослинні жири, які пройшли процедуру штучного затвердіння, і рафіновані жирові сполуки, надзвичайно небезпечні для імунітету, репродуктивних органів. Порожні калорії — штука не токсична, але хорошого в них мало. Регулярне зловживання порожніми калоріями призводить до збоїв в обміні речовин, розвитку діабету, ожиріння. Вони викликають швидкий стрибок рівня глюкози в крові, але мінералів, вітамінів, амінокислот організму не дають. Спеції та сіль, особливо в надмірних кількостях, теж шкідливі.
Так, смакові, ароматичні характеристики страви покращаться (особливо якщо продукти для його приготування використовувалися не дуже якісні), але набряки теж гарантовані. З віком у любителів солоного розвиваються патології суглобів і нирок, гіпертонія. Прянощі стимулюють апетит — якщо у вас немає проблем з ним, краще утриматися від таких «активізаторів».
У фаст-фуді занадто багато жирів з вуглеводами і мало білка, мінералів, вітамінів. В результаті організм отримує не те, що йому потрібно, а відчуття голоду повертається швидше, ніж при правильному харчуванні.
Фанати фаст-фуду частіше за інших людей стикаються з наступними діагнозами:
● діабет;
● ожиріння;
● патології судин, серця;
● гіпертонія;
● гіповітаміноз;
● гастрити, виразки.
Так, ви можете зрідка балувати свої смакові рецептори чимось дуже смачним і не корисним, але краще не робити цього. Якщо без шкідливих ніяк, встановіть обмеження на їх вживання і не виходьте за рамки. Одна шаурма в тиждень гірше, ніж нуль, але погодьтеся, що краще, ніж кожен день. Будьте обережні з солодощами.