Лактоза — це природний вуглевод. Це дисахарид, який складається з простих цукрів, галактози і глюкози, при цьому галактоза грає дуже важливу роль у формуванні мозкових галактоліпідів. Вуглевод лактоза — це унікальна речовина, характерне для молока людини і всіх ссавців, і має з точки зору нутриціології велике значення, при цьому починаючи з самих ранніх моментів життя, так як вона життєво важлива для забезпечення нормального розвитку і росту дітей.

Функції лактози

Забезпечення енергією. Напевно, не кожен знає, що лактоза — це особливий вуглевод, який за своєю суттю є особливої живильної субстанцією, необхідної для синтезу енергії. З огляду на те що вона менш солодка, ніж сахароза (це також дисахарид, складається з фруктози і глюкози), її зазвичай використовують як джерело енергії, що додається в дитячі поживні суміші, де природно, зміст надмірної кількості цукру не є бажаним. Крім цього, у лактози досить низький показник глікемічного індексу (показник, який відображає швидкість метаболизации речовин), завдяки чому рівень цукру в крові збільшується лише незначно. Дослідження показали, що ті люди, які вживають продукти з низьким глікемічним індексом, живуть довше.

Поліпшення мікрофлори шлунково-кишкового тракту

Прийом продуктів, в яких в значній мірі міститься лактоза, показаний для поліпшення розвитку і росту корисних бактерій шлунково-кишкового тракту. Крім цього, лактоза також надає стримуючі впливу на зростання деяких патогенних бактерій. Годування немовлят і дітей грудним молоком (а, як відомо в його складі присутня велика кількість лактози) і продуктами, багатими на лактозу, збільшує опір інфекціям ШКТ. Лактоза також підтримує здорову флору кишечника.

 

Поліпшення вбирання організмом мінеральних речовин і з'єднань 

Крім того, що лактоза стимулює всмоктування корисних речовин і мінералів в стінки кишечника, вона також і допомагає зберегти ці матеріали в організмі. Наприклад, лактоза допомагає організму вбирати такі корисні мінерали як магній, кальцій, марганець, цинк. Таким чином, споживання людиною достатньої кількості лактози є гарантією того, що всі корисні і необхідні мінерали засвоюються і ефективно використовуються організмом.

Загалом, лактоза це вельми корисний для організму людини вуглевод, адже:

● це джерело енергії; 
● вона нормалізує в організмі обмін речовин; 
● вона підтримує в кишечнику нормальну мікрофлору, сприяє зростанню лактобактерій, які запобігають виникненню в кишечнику гнильних процесів;
● це профілактичний засіб від серцево-судинних захворювань; 
● це потужний стимулятор нервової системи.